FilmnyheterSpelnyheter

Xbox 360 fyller fem år i Europa

Idag är det precis fem år sedan Xbox 360 lanserades i Europa och Storbritannien; konsolen började säljas den 2 december 2005. Den firade sin femte födelsedag i USA förra veckan.

Xbox 360 avslöjades först i MTV i maj 2005, varpå den avtäcktes helt och hållet på E3-mässan samma år. Konsolen lanserades först i två upplagor, en med 20 GB hårddisk och en utan hårddisk, och bägge två såldes slut nästan omedelbart i alla regioner förutom Japan. Här i Europa lanserades den bland annat med titlar som Amped 3, Kameo: Elements of Power, Perfect Dark Zero och Condemned: Criminal Origins.

Den serie som har förknippats starkast med Xbox 360 har varit Halo-serien, i vilken tre spel har släppts till konsolen under de här fem åren. I november 2006 fick dock Master Chief dela med sig av rollen som Xbox 360:s affischpojke med Marcus Fenix, huvudkaraktären i Epic Games tredjepersonsskjutare Gears of War. Titeln blev omåttligt populär, och fick en uppföljare, Gears of War 2, i november 2008. Epic Games jobbar just nu på Gears of War 3, som kommer att släppas i mars nästa år.

I november det här året släppte Microsoft Xbox Kinect, en rörelsekontroll kapabel att läsa av kroppens rörelser med en kamera. Kinect har hittills sålts i drygt 2,5 miljoner exemplar, och om framgångarna fortsätter kan konsolen förlänga livslängden på Xbox 360 med ytterligare ett par år.

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer aldrig att publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade med *.

*
*

eller

Alla bilder och filmklipp på Spelnyheter.nu tillhör respektive ägare.
En hemsida av Anders Norén.